zaterdag 11 oktober 2014

Het grootste sprookje dat nooit is verteld.

Vanaf 1995 toen Pixar met de allereerste volledige computeranimatie film Toy Story kwam waren zij de studio die de standaard zette. Andere animatie studio's bleven nog geruime tijd achter. In 2001 kwam er echter een computeranimatie film uit die de concurrentie aan kon gaan. Dreamworks Animation bracht toen de film "Shrek" uit en zette hun animatie studio meteen op de kaart.
De film is als het ware een antisprookje die de draak steekt met Disney film en vele live action film, maar ook met zichzelf. Het verteld het verhaal van de ogre Shrek ( Mike Myers ) die, om zijn moeras terug te krijgen, samen met een vervelende ezel ( Eddie Murphy ) op zoek gaat Princes Fiona ( Cameron Diaz ) zodat ze kan trouwen met Lord Farquaad ( John Lithgow ).
Regisseurs Andrew Adamson ( Narnia ) en Vicky Jenson ( Shark Tale ) geven een zeer frisse kijk op het sprookjes genre en lijken qua beelden soms meer een live action film te regisseren dan een animatiefilm. Naast heerlijk humor, leuke parodieën en een goed verhaal heeft de muziek ook een zeer belangrijke rol in het succes van de film. Men heeft namelijk niet gekozen voor speciaal geschreven zoetsappige liedjes, maar voor een stevige soundtrack met nummers van o.a. Smash Mouth, Joan Jett en John Cale. Hierdoor brak het met veel tradities in de animatie, maar bracht het wel naar een nieuw niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten