vrijdag 5 september 2014

Ze zijn al hier

Schrijver H.G. Wells was zijn tijd ver vooruit met zijn sciencefictionverhalen als The Time Machine en The Inviseable Man. In 1898 kwam hij met het verhaal over een buitenaardse invasie getiteld The War of the Worlds. In 1938 joeg Orson Welles de mensen in Amerika de stuipen op het lijf toen hij een hoorspel opvoerde dat op het boek was gebaseerd. De mensen die later inschakelde dachten namelijk dat het echt was en raakten in paniek. In 1953 werd er een verfilming gemaakt door George Pal maar ook nu nog blijft het verhaal trekken zoals blijkt uit de film "War of the Worlds" uit 2005 van regisseur Steven Spielberg.
De film volgt Ray Ferrier ( Tom Cruise ), een gescheiden dokwerker die vervreemd is van zijn zoon ( Justin Chatwin ) en dochter ( Dakota Fanning ). Als ze een weekend bij hem zijn breekt de hel op aarde los als grote buitenaardse drie potige schepen uit de grond naar boven komen en de mensen begint te vernietigen.
Deze modernere interpretatie van het verhaal van Wells is een sterke en heftige thriller die de kijker geen minuut rust geeft. De kracht ligt met name dat de camera steeds dicht bij Ray blijft waardoor het geheel zich afspeelt in zijn directe omgeving. De film heeft veel hommages aan het boek, aan het hoorspel en aan de film uit 1953 met als hoogtepunt de cameos van de hoofdrolspelers uit die film, Ann Robinson en Gene Barry.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten