woensdag 25 november 2015

Het...wordt...donker...

Nu kennen we Vin Diesel vooral van de vele "Fast and the Furious' films, maar hij zette zijn eerste stappen in het actie genre in "The Chronicles of Riddick: Pitch Black" uit 2000.
Een commercieel transportschip stort neer op een verlaten planeet die wordt verlicht door 3 zonnen. Onder de 11 overlevenden zijn piloot Carolyn Fry ( Radha Michell ) bounty hunter William Johns ( Cole Hauser ) en de ontsnapte gevangene Richard B. Riddick ( Vin Diesel ). Ze ontdekken dat de planeet helemaal niet is uitgestorven, maar bevolkt is door moordlustige wezens die alleen 's nachts naar buiten komen, maar laat de planeet nu net in een lange eclips komen waardoor het continu donker blijft. Alle hoop is gevestigd op Riddick die door een medische ingreep kan zien in het donker.
Regisseur David Twohy weet fantastisch te spelen met licht en duisternis. Van de oververlichte zon landschappen tot de donkerte van de eeuwige nacht. Maar in die donkere scenes weet hij prachtig nuances te brengen zodat je nooit naar puur duisternis zit te kijken. Vin Diesel laat zien dat hij een goede actieheld is en combineert eng en intimiderend met vertederend en betrokken. De film heeft inmiddels twee vervolgen gekregen die ook door Twohy geregiseerd werden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten