maandag 23 november 2015

Ik ben de president van de Verenigde Staten van Amerika

Daniel Day-Lewis is wat je noemt een echte method actor. Hij doet ontzettend veel research in een karakter en gedurende de tijd van film blijft hij continu is zijn rol. Bij zijn vertolking van Abraham Lincoln in de film "Lincoln" uit 2012 noemde regisseur Steven Spielberg hem dan ook altijd Mr. President.
Ten tijden van de burgeroorlog in America voert president Lincoln ( Day-Lewis ) ook een strijd in zijn eigen kabinet. Hij wil een amendement op de grondwet toevoegen die de slavernij moet verbieden. Hij wil deze wet doorvoeren voordat de vrede wordt getekend om zo het recht van de gekleurde medemens te verzekeren.
Day-Lewis is zelf bijna niet meer terug te zien op het scherm, je zit gewoon naar Lincoln te kijken. Zijn bewegingen, maniertjes en cadans van praten zijn geweldig. Hij won dan ook niet voor niets zijn derde Oscar voor deze rol. Maar Spielberg geeft hem ook een goede ondersteunende cast van o.a. Sally Field, Tommy Lee Jones, James Spader, Jared Harris en David Strathairn.
Spielberg laat zien dat een historisch belangrijk stuk niet perse een Hollywood makeover hoeft te krijgen door er meer actie en spanning in te brengen, de materie moet voor zich spreken en dat laat hij dan ook toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten