dinsdag 6 januari 2015

De mens heeft zijn gelijke gemaakt, nu is het zijn probleem

Er zijn van die film die je ooit een keer gezien moet hebben. Zo'n film is bijvoorbeeld "Blade Runner" uit 1982 van regisseur Ridley Scott ( Gladiator ). Dit is de film die vele andere "sci-fi" films van de laatste 30 jaar hebben geprobeerd, vaak zonder succes, te benaderen. Sommigen van hen hebben meer actie, sommige mooie CGI effecten, maar geen van hen haalt de grootsheid van de visie van deze film of de kleurrijke personages. De actie en het detective verhaal zijn een soort dekmantel voor de echte vraag in de film: wat is het dat ons tot mens maakt? Hoe weet ik dat ik een mens ben?
Rick Deckard ( Harrison Ford ) is een voormalig Blader Runner, een politie die in het jaar 2019 jaagt op replicants. Deze als mens uitziende robots zijn gecreƫerd om de koloniƫn buiten de aarde leefbaar te maken. Na een opstand is het verboden voor de replicants om nog naar aarde te komen. Als vier van hen onder leiding van Roy Batty ( Rutger Hauer ) toch naar de aarde komt wordt Deckard uit zijn pensioen gehaald.
De film ziet er geweldig uit, met zeer sterke rollen voor Ford en met name Hauer. Ook na meer dan 30 jaar blijft deze film overeind staan en dit komt vooral door de diepere lagen en boodschappen in de film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten