dinsdag 31 maart 2015

Kunst + Politiek = Macht

De Nederlandse Menno Meyjes begon zijn loopbaan in Amerika als schrijver voor Steven Spielberg films als 'The Color Purple' en 'Indian Jones and the last Crusade'. In 2002 nam hij naast het schrijven van het script ook voor het eerst de regie in eigen handen met de controversiƫle film "Max".
De kunsthandelaar Max Rothman ( John Cusack ) komt na in de eerste wereld oorlog te hebben gevochten terug in Munchen bij zijn vrouw en kinderen. Hij wordt benaderd door een aspirant schilder, een dertig-jarige Oostenrijkse oorlogsveteraan genaamd Adolf Hitler ( Noah Taylor ), die wil dat hij zijn werken gaat tonen. Er ontstaat een vriendschap tussen beide die vooral gebaseerd is op hun oorlogsverleden en de link van de kunst.
Max is een fictief karakter en dit is dan ook geen film die op waarheden is gebaseerd, behalve dan het feit dat Hitler inderdaad ook schilder was. De film werpt de vraag op, of het anders was gelopen als Hitler voor de kunst had gekozen in plaats van de politiek. Ook is het moeilijk om Hitler te zien als normaal mens en niet als de dictator die iedereen kent. Maar dat neemt niet weg dat dit een zeer interessante film is om te kijken en zowel Cusack en Taylor zetten mooie rollen neer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten