donderdag 14 mei 2015

Wat gebeurt er met me als ik je test niet haal?

De film "Ex Machina" uit 2015 heeft een simpel verhaal, maar speelt wel met een zeer diep en complex filosofisch thema, namelijk wat maakt de mens tot mens.
De jonge programmeur Caleb ( Domhnall Gleeson ) wint een reis van een week naar het huis van de teruggetrokken CEO van het grootste zoekmachine bedrijf waar hij werkt, Nathan ( Oscar Isaac ) . Daar aangekomen blijkt dat hij geselecteerd is om mee te doen aan een revolutionair experiment. Hij moet namelijk de menselijke kwaliteiten onderzoeken van de prachtige A.I. robot Ava ( Alicia Vikander ).
De film is het regiedebuut van Alex Garland, die vooral bekend is geworden als schrijver van het boek The Beach, en films als 28 Days Later en Sunshine. Ook deze film heeft hij zelf geschreven.
Het thema kwam ook in films als Blade Runner en A.I. maar is hier toch weer op een andere manier benaderd met een zeer filosofische insteek. Voor sommige mensen zal dit misschien een wat langzame film zijn met veel gepraat en weinig actie, maar dat is nou juist de kracht van de film. Gleeson en Isaac zetten sterke karakters neer en Vikander brengt zeer veel emotie teweeg met eigenlijk alleen haar ogen, want op haar gezicht en handen na is ze geheel robot, wat er echt geweldig goed uitziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten