dinsdag 5 mei 2015

Wie één leven redt, redt de hele wereld.

Eén van de meest indrukwekkende oorlogsfilm aller tijden is "Schindler's List" uit 1993 van regisseur Steven Spielberg. De eerste keer dat ik de film zag was aan het einde van de film de gehele zaal doodstil en dit bleef zelfs zo toen iedereen de bioscoop verliet.
Oscar Schindler ( Liam Neeson ) is een ijdele en hebberige Duitse zakenman tijdens de tweede wereldoorlog in Polen. In zijn fabriek werken zeer veel Joden en als hij ziet hoe ze worden vervolgt voelt hij zich gedwongen om zijn fabriek om te zetten tot een toevluchtsoord voor joden. Hij krijgt hierbij de hulp van zijn joodse accountant Itzhak Stern ( Ben Kingsley ).
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler die ongeveer 1100 Joden van de dood heeft gered en is door Spielberg prachtig verfilmd. De film is geen typische Spielberg film, en is in die zin ook meer documentaire achtig dan filmisch, qua beelden, overgangen en de gehele look. Dit zorgt voor een zeer indringende vertelling die een absolute indruk bij iedereen achterlaat. Ondanks dat de film in zwart wit is, valt dit eigenlijk pas echt op als er opeens een meisje met een rood jasje in beeld komt en dit komt door de fantastische acteerprestaties van Liam Neeson, Ben Kingsley en zeker ook van Ralph Fiennes die de vreselijk Nazi Amon Goeth speelt die voor zijn plezier Joden afschiet vanuit zijn kamer.
Spielberg vond dat hij dit verhaal moest vertellen en wilde er dan ook geen verdiensten aan hebben. Hij wilde geen salaris ontvangen en al zijn inkomsten zijn naar de Shoah foundation gegaan, een stichting die alle geschreven en op video opgenomen getuigenissen van overlevenden van genocide in de wereld waaronder de Holocaust registreert en bewaart.
Dit is een film die iedereen ooit een keer gezien moet hebben in zijn leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten