woensdag 1 juli 2015

Slechts één zal de nacht claimen.

Het was aan regisseur Tim Burton om in 1989 nieuw leven in de Batman franchise te blazen na de campy tv-serie uit de jaren 60. Hij kwam met de film "Batman". Burton koos voor een donkerdere wereld en probeerde het iets meer naar realiteit te trekken maar hield wel in gedachte dat het hier om een comic boek ging.
Na de dood van zijn ouders zint Bruce Wayne ( Michael Keaton ) op wraak en op latere leeftijd creëert hij Batman, die de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad waaronder Jack Napier ( Jack Nicholson ). Als Napier tijdens een inval in een vat met chemische vloeistof valt komt hij na plastische chirurgie terug als de bekendste Batman badguy the Joker.
Keaton is sterk gecast, zowel als warrige playboy Bruce Wayne en daardoor zijn sterk vertolking van Batman maar Nicholson steelt echt elke scene waarin hij voorkomt met zijn briljante vertolking van de Joker. De waanzin en het gebrek aan gevoel zijn geweldig en hij heeft een zeer lange tijd de lijst aangevoerd van beste Joker vertolkingen totdat Heath Ledger de rol neerzette in 'The Dark Knight' uit 2008.
Burton zet een geweldig sfeer neer en de actie, effecten en casting is perfect gedaan met mooie rollen voor o.a. Robert Wuhl, Pat Hingle, Billy Dee Williams en Kim Basinger.
Batman werd weer de gevreesde held in plaats van de campy humoristische crimefighter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten